orangetmajs

Veckoreflektion v. 4

Publicerad 2014-01-26 14:12:00 i Allmänt,

Medan måndagen och tisdagen mest gick ut på att lära känna varandra så handlade onsdagen om att utvecklas i sitt eget tecknande. Vi körde en övning som de kallade för ”klockan”. Vi blev placerade runt ett gigantiskt stilleben men långt över 100 saker på, leksaker, vaser, gammal telefon, söndrigt paraply, prydnadssaker och smycken med mera. Sedan flyttade vi oss helatiden ett steg åt klockans håll när vi hade målat klart en bild. Vi fick även olika instruktioner; 5 min, 2 min valfritt, 10 sek med vänster hand, 1 min med en penna i varje hand och så vidare.

Denna övning var inte bara kul utan jag kände att jag lärde mig mycket och kunde se en betydlig skillnad mellan min första och min sista bild. Workshop-snubben var bra på att få oss att måla former och deras förhållande till varann ”se mellanrummen och inte formerna” sa han upprepade gånger. Han talade också om för oss att folk har en tendens att teckna det de tror att de ser istället för vad man faktiskt ser och gissa sig till hur det ska se ut. Detta fastnade i mitt huvud och är med mig hela tiden.

Exempel på min första och mina sista bild från dagen:

 
 
Båda bilderna är tecknade under 5 min med höger handen, den jag brukar teckna med. Jag tycer att det är en stor skillnad mellan första och andra bilden. Från ett skevt perspektiv, löst tryck, osäkra linjer till mer rätt och självsäkert. Denna dag gav mig mycket att tänka på och att ha med sig.
 
Jag längtar tills jag får utsätta egna elever för detta!

 

Ta med er en fläck.

Det var de enda instruktionerna vi fick inför torsdagen. Fläck? Vadå för fläck? Som tur i oturen hade jag lyckats spilla kaffe på min vante rasten innan och blev nu istället stolt över mig själv för detta. Dessutom slapp jag ju tvätta.

Trots att jag visste vilken fläck jag ville ta med så spann ändå vidare på vad som kunde klassas som en fläck. En befläckad själ? Fräknar eller födelsemärken? Är det i så fall en skönhetsfläck? När man säger att ”även solen har fläckar” så menar man fläckar som brister/fel. Varför behöver fläckar vara något negativt? Fräknar är bland det finaste jag vet och det ser jag alltså inte som någon brist.

Fläck:
1 smutsfläck, plump, smutsigt ställe; skamfläck, fel, skavank
2 märke, prick, plätt; liten plats, litet ställe, bestämd plats; på fläcken genast, ögonblickligen

Såhär står det om man söker på synonymer till ordet fläck på nätet. Man skulle kunna konstatera att en fläck för det mesta ses som negativt. Något som borde tvättas bort. Under torsdagens workshop fick jag däremot erfara det motsatta. Vi använde istället fläckar på papper som inspiration. Vi fick fylla i våra fläckar och förstärka vad vi såg i dem. För mig var min en rökande hen med lockigt hår.

 

Det jag kommer att ta med mig från detta är att man kan göra väldigt mycket med det lilla. Det var också intressant att vi använde oss av just en fläck, något som jag i vanliga fall skulle se som ett fel, kladd, en brist. Det var nyttigt för mig att göra detta. Att gå emot vanliga föreställningar jag har av saker och att se fördelar i det jag inte trodde hade några. Detta kommer att vara både spännande och viktigt för mig som framtida lärare att ha med mig in i mitt yrke.

 

Fredagen resulterade i att denna blogg startades. Jag hoppas att jag genom att göra detta lite oftare lyckas få till något lite mer intressant i framtiden.

Tack för denna vecka!

Om

Min profilbild

Sandra

Jag är bildlärarstudent som pluggar på HDK. Denna blogg är ett medel för att dela med mig av det som görs till resten av världen. Framtiden är orange!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela